Žurnalistické organizace volají po větší ochraně novinářů

7. březen 2018

Vražda slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky vyvolala vlnu obav o bezpečí vykonavatelů žurnalistické profese v celé Evropě.

K hlasům volajícím po zvýšení zájmu o téma ochrany novinářů se v minulých dnech přidaly i Mezinárodní federace novinářů (IFJ) a Evropská federace novinářů (EFJ). Obě organizace se 6. března připojily k signatářům provolání adresovaného předsedovi Evropské komise Jeanu-Claudeu Junckerovi, v němž ho vyzývají k zajištění příznivého klimatu pro svobodné a bezpečné vykonávání novinářského řemesla v zemích Evropské unie.

Jak je ve výzvě připomínáno, vražda Jána Kuciaka není zdaleka jediným případem násilné smrti novináře z poslední doby. Podle dat sesbíraných Komisí na ochranu novinářů bylo v roce 2017 na celém světě zavražděno 18 žurnalistů, celkem od roku 1992 jich je už 821. V zemích Evropské unie jsou ovšem podobné případy výjimečné. V posledních dvou letech byla jedinou další obětí pocházející z některé z členských zemí maltská investigativní reportérka Daphne Caruanová Galiziová, která byla zavražděna v říjnu loňského roku.

„Bezpečí novinářů je nutnou podmínkou pro existenci kvalitní žurnalistiky. […] Budoucnost našich evropských demokracií je v ohrožení, jestliže budou novináři umlčováni a bude jim zabraňováno v pravdivém informování veřejnosti a v plnění jejich kontrolní role ve vztahu k výkonné moci,“ píše se ve výzvě, pod kterou je podepsáno celkem 17 organizací zabývajících se tiskovou svobodu.

Celý text provolání najdete zde.

Spustit audio