Marko Ivanović a Václav Petr se SOČRem

3. květen 2021

3. května jste se mohli přidat k posluchačům či divákům živě vysílaného koncertu SOČRu ze Studia 1 a prožít tak večer s hudbou Alfreda Schnittkeho, Dmitrije Šostakoviče a Roberta Schumanna. Dirigoval Marko Ivanović.

Polyfonní tango od Alfreda Schnittkeho kombinuje bachovskou kontrapunktickou sazbu s rytmy a harmoniemi argentinského tanga. Ruský skladatel Schnittke pocházející z německo-židovské rodiny je vnímán jako jeden z nejvýraznějších a nejnaléhavějších hlasů své epochy, a proto bývá také pokládán za přímého pokračovatele Dmitrije Šostakoviče.

Marko Ivanović

Ze Šostakovičova odkazu zazní Druhý cellový koncert z roku 1966, věnovaný – stejně jako autorův první – Mstislavu Rostropovičovi. Na večeru SOČRu v něm vynikl cellista Václav Petr, který na sebe soutěžními úspěchy upozorňoval už od dětských let a coby sólista vystupuje od svých dvanácti. V současnosti působí jako koncertní mistr České filharmonie, jeden z nejmladších v historii tělesa.

V závěru programu jsme se z ruského kulturního prostředí 20. století přenesli do Německa poloviny století devatenáctého. Z tvorby Roberta Schumanna jsme pro vás vybrali Symfonii č. 2 C dur, kterou stěžejní představitel německého romantismu komponoval v nedobrém zdravotním stavu. Složitě dokončované dílo tak můžeme chápat jako symbol vítězství lidského ducha nad nelítostně dramatickými podmínkami.

PROGRAM

Alfred Schnittke
Polyfonní tango
Dmitrij Šostakovič
Koncert pro violoncello a orchestr č. 2, op. 126
Robert Schumann
Symfonie č. 2 C dur, op. 61

Marko Ivanović – dirigent
Václav Petr – violoncello

autor: SOČR
Spustit audio

Související

CD SOČRu v e-shopu